söndag 30 december 2012

saffransmacarons & grönkålssoppa.

Det är plusgrader ute och det töar. Får hoppas att väderpratarna har rätt och att det endast är för något dygn. Vi har precis sagt hej då till delar av min familj som har varit här på soppmiddag. Det bjöds på Grönkålssoppa med ägg och nybakt bröd och efteråt såklart en massa gott. Måste dela med mig av receptet på grönkålssoppan som var så god och de saffransmacarons som jag har gjort i dag.

Grönkålssoppa är både gott och nyttigt samt är enkelt att göra.

500 gram färsk grönkål
1 gul lök
smör
1 liter vatten
2 stk hönsbuljongtärningar
salt och vitpeppar
2 dl grädde
Skölj och rensa grönkålen. Plocka bort bladen från stjälkarna. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i lite smör i en stor kastrull. Lägg i grönkålen. Häll över vatten och lägg i buljongtärningar. Låt koka lite försiktigt under lock ca 20 minuter. Mixa soppan. Tillsätt grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Koka ägg och dela dem i halvor. Servera med ett gott bröd och ni har en riktigt god lunch eller middag.

Saffransmacarons med vit chokladtryffel

3 äggvitor
2 msk strösocker
200 gram florsocker
110 gram mandelmjöl
1 gram saffran

Sikta florsocker och mandelmjöl i en bunke. Blanda i saffran och rör om så att allt blandas riktigt. Vispa äggvitor fasta och blanda sedan i socker lite i taget i en annan skål. Vänd ner de torra ingredienserna i äggvitorna och rör om. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå ca 1 timme så att de sätter sig. Grädda i 150 grader 10-13 minuter. Låt svalna.

Vit chokladtryffel

200 gram vit choklad
100 gram vispgrädde

Hacka chokladen fint och värm grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till att den har smält. Låt svalna till att den har tjocknat lagom för att lägga mellan macaronshalvorna. Para ihop skal som är lika stora med vit chokladtryffel i mitten.

3 kommentarer:

  1. Men så gott =D

    GOTT NYTT ÅR till er nu
    kraaam

    SvaraRadera
  2. Saffransmacarons låter och ser helt ljuvliga ut!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är goda, men i receptet har jag lagt till en extra påse saffran för mer smak av saffran och så tror jag nästan att jag ska försöka komma på något som dämpar sötheten till tryffeln. För man blir riktigt sockersöt av dem ;) Kramar från mig

      Radera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.