lördag 29 december 2012

att koka lax var mums!

Fick Morbergs fina bok Morberg lagar husmanskost i julklapp och i dag testade jag den i köket för första gången. Valet blev Inkokt lax med skarpsås. Det var ett bra val och vilket smidigt sätt att tillaga lax på.

600 gram färsk laxfile utan skinn

Lag:
½ gul lök
1 morot
1 liter vatten
1 ½ msk ättikssprit 12%
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk salt
3 grovhackade dillstjälkar
Skarpsås:
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 msk skånsk senap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
Salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör:
2 hårdkokta

Skär laxen i portionsbitar.

Skala och hacka löken och moroten. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Lägg i fiskbitarna och låt koka upp igen. Ta bort kastrullen från plattan och låt fisken kallna i lagen.
Skarpsås: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen kallt till att det är dags att äta.
Servera laxen med kokt potatis, skarpsås och ägghalvor.

5 kommentarer:

  1. Gott!! Köpte boken till sambon så jag hoppas att han börjar utöva Morberg-skillsen snart :)

    Kram och god fortsättning till er!

    SvaraRadera
  2. Vad gott det lät! vi gav den boken i julklapp till min lillasyster som är helt frälst i Moberg! Jag har aldrig kokat lax, så detta recept måste jag testa! Kram

    SvaraRadera
  3. Ohh men mums

    ja visst är de sötisar vovvarna =D

    SvaraRadera
  4. With this, you would be comfortable with your therapist, especially if
    the company would suggest this therapist for you themselves.
    Your talents can also be of use in rehabilitation centers.

    RTs can also explore the option of branching out into business roles
    with equipment manufacturers, or join the world of research and
    academics.
    Also see my web site - anxiety and depression medication treatments

    SvaraRadera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.