fredag 4 november 2011

Amaryllis.

Nu har jag planterat amaryllislöken som vi köpte i går. Tycker att de är så fina och jag valde en enkel röd, även om den finns i flera olika färger. Det tar mellan 6-10 veckor för den att blomma efter att man har planterat den. Om du vill plantera en egen amaryllislök, så kan du göra såhär:

När du köper löken, så ska du känna efter så att den inte är mjuk. Desto större lök, desto större blomma. Först ska man "väcka" rötterna och sätta dem i vatten över natten, löken ska inte vara i vatten. Sedan planterar man den med vanlig krukväxtjord i en kruka som det är ca 3 cm mellan löken och krukkanten. Halva löken ska vara ovan jord när den planteras. Man vattnar sedan igenom löken ordentligt, för sedan ska den inte ha något vatten förrän blomknoppen har tittat upp. Även då ska man låta jorden torka upp lite mellan vattningarna. Amaryllislöken vill ha varmt (ca 20 grader) och ljust.

När den har blommat klart skär man av blomresterna och då börjar man även ge den växtnäring 1 gång per vecka. Det ska man göra fram till augusti. Stängeln tar man bort när den har vissnat.
Sommartid går den att ha utomhus i halvskugga och skyddat läge, gödsla och vattna, så att löken får energi. I september slutar man med vattningen och förvarar den i 12-20 grader. Så ska den stå till att det är dags att plantera om löken i november.


Här kan du hitta mer information om amaryllis och andra växter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar och ha en fin dag.