söndag 28 oktober 2012

semifreddo på en söndag.

Efter en god brunch mumsade vi på en semifreddo med smak av äppelpaj. Det har varit en helg med mycket tid i köket och då trivs jag. Nu tycker lilla fröken även att det är väldigt roligt att diska och vara med överallt. Köksstolarna flyttas hela tiden och det klättras. Snart står hon där i köket och gör egen semifreddo.
2 ägg
½ dl + ½ dl socker
2 ½ dl vispgrädde
1-2 tsk stött kardemumma
5 digestivekex

Äppelkompott:
3 svenska äpplen (ca 300 gram)
½ vaniljstång
1 kanelstång
2 dl vatten
1 dl socker
Äppelkompotten: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg äppeltärningar, vaniljfrön, vanilj- och kanelstänger, vatten och socker i en kastrull. Koka ihop utan lock till en fast kompott. Låt svalna helt i ett kallt vattenbad.

Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna vitt och fluffigt. Tillsätt ½ dl socker. Vispa ihop äggulor och ½ dl socker. Vispa grädden med kardemumman. Blanda smeten med äggulor tillsammans med äppelkompotten och grädden. Vänd ner de vispade äggvitorna. Krossa kexen och varva smet och kex i en form. Ställ i frysen minst 2 timmar.

3 kommentarer:

  1. Mm det ser gott ut, du är verkligen duktig i köket!
    Ha en trevlig kväll!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  2. Vilken lyx och så gott det lät med smak av äppelpaj!
    Jag spenderade också en stor del av gårdagen i köket där diverse godsaker komponerades ihop. Tycker det är roligt och mysigt när lusten faller sig på. Trivs verkligen i köket, men bara när jag känner att jag vill. Inte lika roligt när man "måste"
    Önskar dig en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Oj jag som ska hålla igen på sån lyx blev plötsigt akutsugen!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.