tisdag 31 juli 2012

Hur gott är det med surströmming, egentligen?

Hur är det egentligen med surströmming, är det gott, egentligen? Jo, jag hör nog till en av dem som tycker att surströmming hör den här tiden till och som tycker att det med hårt tunnbröd, kokt potatis, rödlök och tomater är gott. Det smakar som mest salt. Bättre sent än aldrig, men här bjuder jag på några bilder från när en del av familjen var här och åt surströmming och några riktigt bra recept!
Vilja tog en promenad runt huset med mormor.
 
 Teja hittade en bästis och myser för fullt hos Tobbe.
Det här brödet gjorde jag redan till midsommar och är verkligen så gott bara som de är eller med smör på. Receptet har jag hittat i Lantliv. Lägg märke till de härliga saftflaskorna i bakgrunden, det var en lycka för mig att även i år kunna koka saft av syrén. Se så härligt rosa den blir!

Brödsnurror med örtolja
25 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 ½ msk olivolja
1 tsk strösocker
800 gram vetemjöl
2 tsk salt
Örtolja:
½ dl finklippt gräslök
½ dl basilika
½ dl olivolja
½ tsk salt

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt alla ingredienserna utom saltet och arbeta degen i maskin i 15 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 2 timmar. Mixa gräslök, basilika, olivolja och salt. Sätt ugnen på 250 grader. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär platta. Bred ut örtoljan på hälften och vik ihop degen. Skär degen i 2 cm tjocka remsor och sedan så att det blir två remsor och snurra ihop till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 20-30 minuter. Grädda dem mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Alla, utom barnen, provsmakade surströmming. Till de som ville ha lite mer mat grillade vi köttfärsbiffar med oliver fyllda med vitlök samt fetaost.
 
En väldigt saftig och god kaka med smak av päron, mandel och kardemumma och så fint det blev att kunna använda sig av blommorna på tomten. Som barnen tyckte att det var roligt att provsmaka. Receptet har jag hittat i Buffé.

Kardemummakaka med päron

3 päron
25 gram + 200 gram rumsvarmt smör
1 msk + 1 ¾ dl socker
100 gram sötmandel
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
1 ½ msk bakpulver
2 tsk stött kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Smält 25 gram smör i en stekpanna. När smöret har tystnat, tillsätt 1 msk socker och päronklyftorna. Fräs dem ca 10 minuter under omrörning. Låt dem svalna. Mixa mandeln fint i en matberedare. Vispa ihop smör och socker. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smörblandningen. Häll smeten i formen och fördela sedan päronen över. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna helt och pudra gärna över florsocker och garnera kakan innan servering.

4 kommentarer:

  1. Bröden såg spännande ut, de måste jag prova att göra. Har kikat på kakreceptet också, blev den god?
    Sv: Känns som mer oro inför den här förlossningen, kanske för att man vet vad som komma skall. Men, en dag i taget och njuta av nuet är nog den bästa uppladdningen.

    Kram Ellinor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brödet rekommenderar jag verkligen. Kakan var väldigt saftig och god, men kan tycka att det är en vuxen smak av alla smaker som blandas. Det blir en stark mandelsmak.

      Kan tänka mig att det blir mer tankar eftersom man har gjort det en gång. Men man får tänka att man kanske mer vet vad som komma skall under hela förlossningen också. De där krystvärkarna kanske inte kommer som en chock. Hade aldrig kunnat tänka mig vilken kraft de har. Kramar

      Radera
  2. Vad gott brödet såg ut! Perfekt att ha till ett buffébord kan ja tänka mig! Ska spara detta recept till en ev kräftskiva!!jag är ju en sådan mesig typ som ännu inte har vågat mig på surströmming , blir nog inte i år heller men nästa år kanske! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brödet är verkligen supergott! Du får anordna en surströmmingsskiva hos er, fast kanske inte nu när du ammar. Kommer inte ihåg rekommendationerna :) Kram

      Radera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.