söndag 22 april 2012

Vårblommor och god mat.

En riktig vårdag bjöd den här söndagen på och vi har kunnat vara ute och njuta av vädret. Vi har haft en liten tussig tjej här hemma, hon har inte riktigt varit sig själv i dag. Tycker så synd om henne och nu hoppas jag att hon får sova, både för hennes och vår skull.
 Vilken vårlycka att hitta en scilla och flera på väg när jag krattade i dag.
 
 Till lunch en mycket enkel, men väldigt god sparrissoppa.

250 gram grön sparris
1 banan schalottenlök
2,5 dl grädde
2,5 dl hönsbuljong
0,5 dl vitt matlagningsvin
Svartpeppar
Flingsalt
Lite cayennepeppar

Skär sparrisen i små bitar och koka ett par minuter i lättsaltat vatten. Hacka lök och fräs den i smör. Tillsätt de övriga ingredienserna. Koka en liten stund. Mixa soppan och smaka sedan av med kryddorna.
 En fruktsallad på gräsmattan.
Och ett fantastiskt gott långkok till middag - Långkokt högrev med gräddig dragonsås, ugnsstekt fänkål och rödbetor samt krämig stomp. En riktig hösträtt, men passar sig lika bra året om. Men tänk er den här med grönsaker från det egna landet och färska örter som står längs husknuten.

Långkokt högrev
6 personer

1 1/2 kg högrev i bit
1 gul lök
1 morot
2 kvistar färsk dragon
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
2 tsk salt
7 dl torrt vitt vin

Skala lök och morot och skär dem i stora bitar. Putsa högreven om det behövs. Lägg allting i gryta och häll på någon dl vatten samt de övriga ingredienserna. Låt allting puttra under lock i 4-5 timmar. Ta upp köttet och sila spadet och spara 6 dl till såsen.

Till servering på köttet - Ört- och citrontopping
Skala och finhacka 3 schalottenlökar. Blanda det med 1 dl finhackad persilija, 2 msk finhackad dragon och 2 msk finrivet citronskal. Toppa köttet med detta precis innan servering.

Gräddig dragonsås

6 dl spad från högrevet
3 dl vispgrädde
2 schalottenlökar
2 msk finhackad dragon
2 msk finhackad persilja
salt
vitvinsvinäger
ev majsstärkelse

Koka spadet i en kastrull, så att det är ungefär hälften kvar. Tillsätt grädden och koka i 5 minuter. Skala och finhacka löken, tillsätt den, dragon och persilja. Smaka av med 2 krm salt och ca 1 tsk vitvinsvinäger. Om såsen är för tunn red den med majsstärkelse.

Fänkål & rödbetor i ugn

500 gram rödbetor
2 fänkål
1 hel vitlök
1 msk fänkålsfrön
1 msk färsk timjan

Skala och skär rödbetorna i klyftor. Ansa och skär fänkålen i bitar. Skala vitlöken och behåll dem i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och häll över olivolja. Strö över fänkålsfrön, timjan och flingsalt. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt dem bli klara, cirka 30 minuter.

Krämigt stomp

600 g potatis
600 g jordärtskockor
125 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
salt

Skala potatis och jordärtskockorna. Koka dem i lättsaltat vatten till de är mjuka. Häll av vattnet och tillsätt smör, grädde och mjölk. Stöt dem med en potatisstöt så att det blir ett grovt mos. Krydda med 1 tsk salt.

14 kommentarer:

  1. Hej fina!
    Vilken god mat du har fått till.
    Lilla vackra Vilja som ska upptäcka alla årets
    skepnader nu, härligt!
    Ha det så bra<3
    kramisar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej fina du!
      Visst är det härligt att se små barn upptäcka världen, det får en själv att se på den på ett helt nytt sätt.
      Kramar

      Radera
  2. Mums, vilka goda recept! och sådan härlig söndag ni verkar ha haft! hoppas att vilja mår bättre idag och att ni alla fick sova gott i natt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var supergott! Det bör du verkligen testa :)
      Tyvärr hade lillskruttan en konstig natt i natt också, men man får ta nya tag och hoppas på att det blir bättre. Fin dag till er.

      Radera
  3. Men så härliga vårbilder. Här är det fortfarande en massa snö kvar :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mysigt med snö också, men nu vill jag faktiskt inte att det snöar något mer och är vår :)

      Radera
  4. Oh, sparris och sparrissoppa är ju såååå gott! Det får det bli en dag framöver.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så enkelt att laga också, så det är ett hett tips :)

      Radera
  5. Kul med recept! Det är alltid kul att läsa recept som man vet att någon provat och tycker om. Jag gjorde en grekisk gryta igår; "Stifado" med bl.a kanelstång i. Använde det annars sega bogköttet, men det blev otroligt gott och mört efter det stått och puttrat länge! Vi borde bli bättre på att byta "vardagsrecept" med varandra. Det är ofta då fantasin tryter.
    Kramar Mirja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Vet att det gick något på mailen för ett tag sedan, då man skulle skicka vardagsrecept, men då skulle man göra det så fort som möjligt och då orkade jag inte :) Tar gärna receptet som du hade lagat nästa gång vi ses :) Kramar

      Radera
  6. Härliga bilder!
    Sparrissoppa är ju så gott!

    SvaraRadera
  7. Lät som en jättegod middag, måste jag testa någon gång.
    Underbart för Vilja att kunna tulta runt och upptäcka nya saker i trädgården. Och Scillor i gräsmattan är så härligt. Vi har snart hela baksidan full, men tyvärr har jag inte hunnit kratta och nu törs jag inte göra det för jag vill ju inte skada de små vackra vårblommorna.
    Hoppas ni får en vecka full med sol så ni kan ge er ut på nya upptäcksfärder.
    Kram Annica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderar starkt dig att testa :)
      Ja, det är sådan lyx och speciellt när man jämför med de två trappor vi hade ner innan och asfalt på gatan :) Hoppas att du har haft en fin måndag. Kramar från mig

      Radera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.