tisdag 10 april 2012

Rosenblad & Rybsolja.

Vardagen är här och på ett sätt är det alltid skönt när den kommer och jag längtar lite efter att få gå och arbeta i morgon. Såhär i början på månaden då det är som mest med arbete, mitt skrivbord blir täckt av saker som ska göras, dingla med benen på stolen, dricka en kopp kaffe, siffror in i datorn, papper ut, analysera månaden som varit. Känna att saker avslutas. Samtidigt så kanske jag längtar eftersom jag bara har en arbetsdag den här veckan och får vara hemma fyra dagar igen. När mörkläggningsgardinen rullades upp i morse möttes jag av ännu en morgon då snön hade lagt sig som ett lager på marken, den är borta nu, men nog har jag lite mer vinterkänsla än vårkänsla i kroppen. Hur har ni startat den här veckan?
I helgen städade vi bort en bukett med rosor som vi hade fått och funderade över om det fanns något som vi kunde göra med rosenbladen, resultatet blev en god saft med en härligt röd färg - Rosensaft.

1 liter röda rosenblad
1 liter vatten
7 dl socker
1 msk citronsyra

Skölj rosenbladen och koka dem sedan med vattnet i en kastrull med lock cirka 5 minuter. Ta av från värmen och rör i socker och citronsyra. Låt koka upp igen och ta av från plattan och låt svalna. Sila den noga och häll i en glasflaska.
Saften tror jag kommer smaka extra gott i sommar med några isbitar i. Här ser ni resterna av en otroligt vacker bukett med gerbera som vi fick, de har nu fått hamna i komposten, men de var så vackra, så jag satte dem i en smalvas allt eftersom de andra vissnade. Den vackra flaskan innehåller Rybsolja, en fin present av min mamma. Den kommer från Avan i Norrbotten. Rybsen är en nära släkting till raps, men mognar lite snabbare och kan användas på samma sätt som rapsoljan.

3 kommentarer:

 1. Ja, nu är vardagen tillbaka igen och det med besked. Efter en lugn och stillsam helg, var det idag morgonpromenad och därefter dags för jobb igen. Stundande helg bjuder dock på ännu mer trevligheter så jag tror och hoppas på att denna vecka kommer att gå fort!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Är det gott på riktigt med rosensaft? *är lite nyfiken*
  Kul att du hittade till mig!
  Kram Cecilia

  SvaraRadera
 3. Så häftigt med rosensaft! Det har jag aldrig hört talas om, hur smakar det typ?!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.