måndag 2 april 2012

Finporslinet & en kardemummabulle.

De här kardemummabullarna är så otroligt goda. Man får en känsla av att sitta på ett café med ett eget bageri, dricka kaffe ur en riktig kopp med fat, finporslinet, samt en stor god nybakt bulle. Såklart är det Leila.

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk (använder gammaldags ekologisk mjölk, ej homogeniserad)
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 gram ekologiskt mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mjukt ekologiskt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

Ägg till pensling
Ekologisk ljus sirap och vatten till pensling
½ msk kardemummakärnor
½ dl strösocker

Smält smöret och blanda i stötta kardemummakärnor och sedan mjölken. Värm så att det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölkblandningen. Blanda i strösocker, salt och ägg. Tillsätt vetemjölet, lite i taget och arbeta samman till en deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.

Blanda smör, socker och kanel till fyllningen. Dela degen och kavla ut den till en rektangel ca 1 cm tjock. Bred över smörkrämen. Vik ena långsidan mot den andra. Skiva arket i 3-4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt. Snurra varje ”ben” åt olika håll och knyt ihop till en knut. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene bruna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med lite vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med socker.

Mums.

1 kommentar:

  1. Vad fint att snurra bullarna sådär, det måste jag testa nästa gång!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.