måndag 22 augusti 2011

Kaffe & Snickerskaka.

Trodde att vi skulle hinna ut innan det var dags för Vilja att sova igen, men med tvättstuga, en extra bajsblöja, ombyte av mig själv och Vilja, matintag osv, så sprack planen, men vi har hela dagen på oss. Så nu sover hon så sött gotjejen och jag passar på att dricka en kopp kaffe och äter en bit Snickerskaka, som jag gjorde häromdagen (tror att jag minsann har fått för mig att jag ska göra Henrik och hans kollegor rund om magen). Den är riktigt god och det räcker med en liten, liten bit för att man ska vara nöjd på godsaker. Här kommer receptet:
Snickerskaka
225 g krispigt jordnötssmör
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl kokos
8 dl cornflakes
1 tsk vaniljsocker
200 g mjölkchoklad
Värm en kastrull med socker och sirap. Koka det inte. Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och sen cornflakes. Rör ihop allt ordentligt. Platta ut smeten i en form som är ca 20*30 cm. Ställ in i kylskåpet. Smält chokladen över ett vattenbad. Bred sedan chokladen över kakan och låt stå kallt en stund innan du skär upp den i bitar.

I det här inlägget lovade jag att lägga ut recepten senare. Så här kommer de. Spenatsoppa går att laga på många olika sätt, men den här gången gjorde jag den på ett enkelt sätt och det är verkligen gott med spenat. Efterrätten med rabarber var en mycket speciell efterrätt, men som jag skulle tycka var rätt rolig att bjuda på. Nästa gång jag gör den ska jag vara lite mer försiktig med citron, så att den inte tar över rabarbersmaken för mycket. Jag skulle nog även använda mindre socker. Om du prövar att göra den på något annat sätt, så säg gärna till hur du gjorde och vad du tyckte om den.


Spenatsoppa

1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 liter grönsaksbuljong
300 g fryst hackad spenat
salt och peppar
4 ägg
Koka äggen hårdkokta och ställ åt sidan. Smält smöret och blanda ner mjölet. Häll i grädde och buljong. Koka upp under omröring och låt sjuda i några minuter. Tillsätt spenaten och låt den tina. Salta och peppra. Servera soppan med de kokta ägghalvorna och ett gott bröd.
Vilja hjälpte mig att handla på affären och då tyckte hon att det såg så gott ut, så hon ville äta upp receptet.

Rabarbersoppa med kardemummayoghurt och skorpsmulor

450 g rabarberstjälkar
1 dl strösocker
1 vaniljstång alt 2 tsk vaniljsocker
1 citron
2 dl turkisk yoghurt 10%
2 msk florsocker
1/2 tsk kardemummakärnor
8 biscottiskorpor (Jag använde de här skorporna)
Ansa och skär rabarbern i bitar. Koka dem i ca 5 dl vatten tillsammans med socker och utskrapad vaniljstång alt vaniljsocker. Rabarbern ska koka till att den är riktigt mjuk. Låt den sedan stå och dra en stund innan du silar bort rabarbern. Tvätta och riv skalet av citronen. Rör yoghurt med citronskal, florsocker och stött kardemumma. Krossa skorporna grovt. Smaka av soppan med pressad citron och servera den väl kyld med kardemummayoghurt och skorpsmulor. Receptet hittade jag hos ICA.

11 kommentarer:

  1. hihi ja det kanske var så, hon blev superglad iaf ;D

    åh snickerskaka, det brukar jag också göra så vi har i frysen. Men nu har det inte blivit av på ett tag, det är så farligt.. jag kan liksom inte sluta äta när jag väl börjat :D haha

    SvaraRadera
  2. Mm, allt det där var helt i min smak! Spenatsoppa ska jag nog göra i veckan, det var länge sedan.

    SvaraRadera
  3. Snickerskakan hade lätt slinkit ner idag hahaha

    SvaraRadera
  4. hihi ja vad kul att ni följer oss dagligen :D jag är ju en trogen läsare hos er också !

    skickade du bloggboken förresten ? har inte fått den än men den kanske kommer :) kram

    SvaraRadera
  5. maj gadd vad gott allt lät, särskilt snickerskaka!

    tack för fina kommentarer :) kram!

    SvaraRadera
  6. Mums lät supergott alltihop! :) Ska printa ut recepten på jobbet imorn!
    Trevlig kväll.
    Kram.

    SvaraRadera
  7. Hoppas ni kom ut och hittade lite bär i skogen sen :)
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Jag såg bara dom där snickersrutorna.. sen blev det suddigt ;)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.