fredag 11 maj 2012

Potatis i hink.

Det har varit en regnig dag, men vi letade oss ändå ut en sväng. Vi passade på att sätta första potatisen, i hink. Det var Vilja som fick sätta i sin rosa plasthink. Tanken var först att potatisen skulle sättas i hink så att den var redo att ätas till midsommar, men det har jag inte hunnit med riktigt, så till midsommar lär de inte vara klar. De andra potatisarna är inte heller satta, då jag väntar leverans på svarta hinkar senast måndag.

Valde en fransk delikatess potatis, Amandine, och den har fått väldigt bra betyg för att kunna användas till olika områden. Skalet är även så tunt, så det sägs att man ska kunna äta dem som nypotatis nästan hela året. Potatisen har legat varmt och ljust i en äggkartong, så att de får groddar och att de ändrar från vita till mörka. Normalt kan man nog räkna med att det tar 4-5 veckor innan de är klara att sättas, men det här har endast tagit ett par veckor.
Vi la ca 10 cm jord i botten på hinken, delade potatisen och satte ner den i jorden med groddarna uppåt, sedan la vi på 5-8 cm jord ovanpå det. Nu står hinken i farstun och när det sedan börjar komma upp så fyller på man med jord allt eftersom, i slutändan kommer hela hinken vara fylld med jord. Detta eftersom potatisen absolut inte ska utsättas för ljus.
Vi har endast något kilo att sätta av Amandine, sedan har vi inte bestämt vad eller om vi ska sätta något ute i trädgårdslandet. Tycker att det vore roligt att kanske sätta flera olika sorter som man kan äta och njuta av som man verkligen kan av nypotatis. En sort som absolut inte kommer att sättas är King Edward, som är en riktig miljöbov.

Hade även några fröer som det var på tiden att försåå, så det passade vi också på att göra ute i regnet. Det blev broccoli och blomkål, de går att plantera ut ca 4-6 veckor efter att man har sått dem och det kan nog bli alldeles lagom till att vi har landet klart.
 
Vad är dina favoriter i trädgårdslandet och potatissorter?

2 kommentarer:

  1. Åh vad gott med hemmaodlad potatis! Jag kan inte odla så mycket i lägenheen tyvärr ;)

    SvaraRadera
  2. Min plan är också att sätta potatis i hink, men dagarna bara går men måste allt ta och sätta ner den snart! Men här kör ja på "vanlig"sort, lite av det som blivit över efter en handling och fått lite groddar! Men varför ska man dela på potatisen?! Hade ja absolut ingen aning om! Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar och ha en fin dag.