torsdag 9 februari 2012

Asiatisk lax & kokospannacotta.

I helgen berättade jag att vi hade gjort så god mat och såklart vill jag dela med mig av recepten till er. Både varmrätten och efterrätten kommer vi absolut att göra igen. Egentligen är det väldigt lättsam mat eftersom det mesta går att förbereda innan och när man har gäster vill man helst umgås inte stå och laga mat.

Asiatisk lax i ugn med avokadokräm

4 personer

500 g skinn- och benfri laxfilé

Marinad:
1 msk finhackad chilifrukt
Finrivet skal av en lime
2 msk färskpressad limejuice
1 msk japansk soja
1 msk riven ingefära
½ msk honung
Avokadokräm:
2 avokador
1 msk wasabi från tub
1 msk färskpressad limejuice
1 krm salt

Rör ihop ingredienserna till marinaden (jag hade en hel sats marinad till två laxfiléer). Lägg laxen i en ugnssäker form så att de precis får plats. Häll på marinaden och låt stå.
Avokadokräm: Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Mosa dem tillsammans med wasabi, limejuice och salt.
Ställ in laxen i ugnen på 200 grader ca 15 minuter. Ös gärna över lite marinad lite då och då medan den är i ugnen. Servera laxen med avokadokräm, gurk- och blomkålssallad och basmatiris.


Gurk- och blomkålssallad

4 personer

Rosta 1 msk sesamfrön i en torr och het stekpanna. Skala 1 gurka och ansa ½ blomkål. Hyvla gurka och blomkål tunt med osthyvel. Rör ihop 3 tsk socker, 1 ½ tsk risvinäger, 1 ½ msk färskpressad limejuice, ¾ tsk salt och 1 ½ krm peppar. Blanda med det hyvlade och garnera med sesamfrön.

Kokospannacotta med tropisk frukttopping

4 personer

200 ml kokosmjölk
3 dl vispgrädde
¾ dl gelésocker
1 tsk vaniljsocker

Frukttopping:
½ liten ananas
2 passionsfrukter
1 msk rårörsocker
Finrivet skal av 1 lime
1 msk hackad mynta (jag valde bort myntan, men tror att det blir gott i)

Blanda kokosmjölk, grädde och gelésocker i en kastrull. Koka upp och låta koka ½ minut. Ta kastrullen från värmen. Rör ned vaniljsocker och häll upp i portionsglas. Ställ i kylen att stelna ca 3 timmar.
Skär bort rotstocken och skal från ananasen. Skär fruktköttet i små bitar. Blanda med urgröpt passionsfrukt, socker, limeskal och mynta.
Toppa pannacottan med frukterna precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar och ha en fin dag.