Eftersom helgen närmar sig tänkte jag bjuda på ett riktigt smarrigt recept. Den här kakan har många olika smaker och är lite speciell, men fantastiskt trevlig att bjuda på. Tror att det var med i senaste numret av Buffé.
Kolapaj med röda vinbär och flingsaltPajdeg:
125 gram smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl muscovadosocker
1 ½ tsk vaniljsocker
75 gram smör
½ tsk flingsalt
Till servering:
2 dl crème fraiche (34%)
Röda vinbär
Malen kanel
Pajdeg: Smält smöret. Blanda med socker och havregryn. Blanda mjöl och kanel och häll ner i smeten. Arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord form med löstagbara kanter. Ställ i kylen 30 minuter. Grädda sedan pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen på 200 grader. Låt svalna.
Kolafyllning: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en stor kastrull. Låt koka ca 20-30 minuter. Rör om då och då. Kolla om kolan är klar genom att droppa lite i en glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret i bitar. Låt svalna, Häll smeten i pajskalet och strö över flingsalt. Låt stå i kylen minst 1 timme.
Till servering: Vispa crème fraiche med elvisp till att den blivit fast. Lägg upp i en skål och pudra med kanel. Garnera pajen med röda vinbär eller lingon. Servera med crème fraiche.
Smaskigt!
Det ser supergott ut !
SvaraRaderaDen var väldigt god. Sura vinbär mot söt kola och syrlig crème fraîche med kanel. Mumsigt!
RaderaDen ser fruktansvärt god ut!
SvaraRaderaPröva! :)
RaderaMummmms
SvaraRaderaMums! Det verkar minst sagt gott. :)
SvaraRaderaKram
Det var det :)
RaderaSå gott det ser ut!
SvaraRaderaHar gjort en liknande paj tidigare, som verkligen är gudomlig. Sött möter syrligt i en fantastisk smakkombination:
http://ellinorsworld.blogspot.se/2011/03/chokladkolapaj-med-lingon.html
Kram
Den låter riktigt god den också, har sparat ner den :)
Radera